HTML

Synology DS209 NAS Tapasztalatok

2010.03.24. 17:02 | 4lewis | Szólj hozzá!

Hogy mi is az a NAS? Nem egy új teasütemény, vagy chips :) Tegyük fel, hogy van egy háztartás, melyben több számítógép is található, melyek hálózatba vannak kötve. Gondot okozhat, hogy mondjuk a családi fényképek melyik gépen is legyenek. Ha az egyiken töltjük fel éppen, és a másikon gyűjtjük, akkor másolgatni, szinkronizálni kell. Ha meg akarjuk nézni a laptopon a képeket, de az asztalin vannak, akkor azt be kell kapcsolni. Ha pedig két helyen tartjuk, akkor észben kell tartani, ellenőrizni, hogy melyikre másoltunk utoljára, majd aktualizálni a másikat. Persze erre vannak programok, de mindenképpen a két géppel vacakolni kell. Megoldás lehet, ha az egyik gépet kinevezzük szervernek és bekapcsolva hagyjuk. De az rendszerint hangos, sokat fogyaszt.

Tehát kellene valami, ahonnan az adataink bármikor, bármely gépről elérhetők, keveset fogyaszt, halk. Ez a NAS (Network Attached Storage). Hálózathoz csatolt tároló egység. Ezentúl a fényképek a zenék, videók, a dokumentumok stb. ott kapnak helyet, így az bármikor elérhető, nem kell össze-vissza másolgatni, elég csak a NAS-ra feltenni. A gigabites hálózatnak köszönhetően elindíthatjuk a média fájlokat közvetlenül a NAS-on is, a hálózaton keresztül, megint csak megspórolva a másolgatás idejét, energiáját.

A továbbiakban a Synology márkájú DS209 NAS tapasztalataimat osztanám meg, melyet az előző napló bejegyzésben csomagoltam ki, kb. másfél hónapja. A leírás a véleményemet és általános információkat fog tartalmazni, pontos mérési eredményeket, műszaki adatokat nem, ez nem egy teszt.

Azért választottam ezt a márkát, mert rengeteg más egyéb szolgáltatást is nyújt egy remek, egyszerű kezelőfelületen keresztül, erről majd lentebb. Ismerősömnek DS207-ese van, jók a tapasztalatai. Azért a 209-es modellt választottam, mert ebbe két merevlemezt lehet tenni (sajnos nincs benne az árban) a 109-essel szemben, így később tudom bővíteni, a tárhelyet, egyelőre egy darab merevlemez kapott benne helyet. Természetesen aki az adatai biztonságra törekedik, annak érdemes kettőt betenni és beállítani, hogy tükrözzék egymást. Azaz ha az egyik elromlik, akkor a másikon meglegyen minden adat. Erre a különféle RAID beállítások alkalmasak, de bevallom nem ástam bele magam a témába. Ennek a modellnek (de szinte az összesnek) van 2db hátsó és 1db első USB csatlakozása, így a rádugott külső USB-s merevlemez, pendrive, nyomtató (webkamera nem) ugyanúgy elérhető az összes hálózatra kötött gépről, mintha csak a NAS belső merevlemeze lenne. Igaz a másolási sebesség érezhetően lassabb. Ezt kiváltandó, vannak olyan modellek, melyeken E-SATA kimenet is található, persze ezek ára is több. Amihez persze E-SATA csatlakozással rendelkező külső merevlemez dukál.

Úgy oldottam meg a fényképek tárolását, hogy a külső USB-s merevlemezen tárolom őket, mert ha elutazunk, akkor lecsatolom a NAS-ról és lehet vinni, prezentálni. Rajta vannak a már DVD-re kiírt és a friss képek is külön könyvtárakban. Ki szoktam írni DVD-re, mert biztos ami biztos. Sőt két példányban, két különböző márkájú lemezre. (ez kb. évente kétszer egy-egy hétvégi program) Továbbá a NAS-ra kötött külső merevlemezen található képekről készül egy biztonsági másolat az egyik PC-re is. Kicsit úgy tűnhet, hogy túl van bonyolítva, de majd te is el kezdesz agyalni egy szisztémán egy nagyobb adatvesztés után. Már-ha fontosnak tartod az adataidat. Előnyösebbnek tartom azt, ha az adatok többféle eszközön vannak meg nem csak mondjuk a NAS-on tükrözve. Azt se felejtsük el, hogy a NAS-on Linux fájlrendszer van, ráadásul az is valami elcseszett kötegben -hiába csak egy merevlemez van a NAS-omban (kipróbáltuk egy linuxos barátommal, nem tudta kapásból be-mountolni a köteget, utána kellett volna kutakodnia miként lehet) ergo ha valami probléma adódik a NAS belső merevlemezével, akkor mit sem ér, ha rádugjuk a windows-ra, még ha teszünk fel linux file-rendszert "látó" programot. Legalább három félét próbáltam. Míg ha a külső USB-s ntfs-es windows-os merevlemezzel történik valami, akkor több mindent tudok kezdeni, (diagnosztika, adatmentés stb) mert a linux-hoz semmit sem értek. Gondolom a legtöbben így vannak. 

Belső merevlemezből érdemes halk, forrósodásra nem hajlamos -hűvös merevlemezeket választani. A szűk keresztmetszet itt úgysem magának a merevlemeznek az írási/olvasási sebessége lesz, hanem a hálózat sebessége, NAS processzorának teljesítménye stb. Én egy Western Digital green szériás merevlemezt választottam, de más gyártóknak is van ilyen irányvonalú terméke. Nekem a WD valahogy mindig is szimpatikus volt, nem tudom miért, ez szubjektív. A belső és külső merevlemezeket IS lekapcsolja egy idő után (állítható) a NAS, amennyiben nincsenek használva. Ez nagyon örvendetes dolog és jól is működik! Persze ekkor ha hálózatról vagy internetről akarunk elérni adatot róla, várni kell pár másodpercet, míg elindul, felpörög, üzembe áll a merevlemez.

A plusz szolgáltatások, melyek eldöntötték, hogy ezt válasszam a következők voltak:

- A kezelőfelülete baromi egyszerű, semmilyen linuxos hozzáértés nem kell. Ki is lehet próbálni, az elérés lejjebb.

- Képes ez a NAS webszerverként működni, azaz ha csinálsz egy weblapot, akkor felmásolod ide, és nem kell szolgáltatót keresni, ahol a weboldaladnak pénzért bérled a tárhelyet. Mindezek a paraméterek egy olyan felületen állíthatók be, amihez nem szükséges linux és egyéb szerver ismeret. Persze a domain nevet meg kell vásárolnod. Ha nem akarsz erre se költeni, és nem egy "csúnya" IP-címen akarod elérni az oldalt, pl: "123.698.524.689", akkor megoldás a www.dyndns.com ahol egy regisztrálás után a külső IP címedet cserélheted ki egy részben-általad megadott webcímre, pl: "jancsika.hobby-site.com". Jó sok "végződés" közül választhatsz és ingyenes. De elkanyarodtam picit megint.

- A családtagjaidnak úgy tudsz fotógalériát csinálni, hogy a gigabites hálózaton (már ha gigabites a számítógéped hálózati kártyája és a routered is tudja) felmásolod a képeket ha kell, akkor a könyvtárával együtt, egy "photos" nevezetű mappába NAS-on és kész is. A rokonok a galéria elkészülése után, ami azért nem megy gyorsan, függ a képek mennyiségétől, méretétől, már nézhetik is a galériát, azaz a képeidről készített weboldalt akár egy másik városból, anélkül, hogy te a felmásoláson kívül bármit is csináltál volna. Teljesen automatikus. Ha elolvastad az előző pontot, akkor érted, hogy a galéria webcíme így fog alakulni: "jancsika.hobby-site.com/photos"  Persze a galériádat jelszóval levédett és kb. mappákra pontosan beállíthatod, melyik rokon, melyik mappának galériáját láthatja. Mondjuk a bulizós hányós képeket lehet nem szerencsés a szülőknek megmutatni, a haverok meg jókat mulathatnak rajta. Tök ingyenes tárhely. Jó mondhatjátok, hogy a flickr, iwiw és a picsasa oldalakon ez eleve ingyenes. De én nem adom ki a fényképeimet egy harmadik félnek is, aki ki tudja mire használja fel! Ez nem az a világ, ahol meg lehetne bízni bármelyik INGYENES szolgáltatásban, mert semmi sincs ingyen, még ha annak is tűnik! Még ez a blog sincs ingyen, bár annak látszik! De ne menjünk bele.

- Amennyiben irodában dolgozol internet eléréssel, megoldható, hogy a munkahelyeden mondjuk az otthoni zenéidet hallgasd, anélkül, hogy másolgatni, letölteni kéne a zeneszámokat. Egyszerűen megnyitod a böngészőben a NAS kezelőfelületét, azon belül a lejátszót, lenyomod a lejátszást és kész. Persze rengeteg beállítási lehetőség van.

- Nézheted mondjuk az újszülött gyermeked élő közvetítését, anélkül, hogy a feleségesnek bármit is kéne ügyködnie a számítógépekkel, vagy kamerával otthon. Egyszerűen megnyitod a böngészőben a NAS kezelőfelületét, kiválasztod a kamera oldalát és ott az élő kép, rengeteg beállítási lehetőséggel. Felvétel, időzítés, mozgásérzékeléses bekapcsolás, stb. Ebből adódóan egy biztonsági megfigyelőrendszert is ki lehet építeni. Természetesen ez is csak lehetőség, mert egy un. IP kamerát kell a NAS-hoz csatlakoztatni (többet is lehet) és akkor mehet a móka. Persze az IP kamerák alapból tudják, hogy a böngészőben látod a képét, de nem biztos, hogy annyi plusz szolgáltatást ismer a szoftvere, amennyit a Synology programja nyújt. Sajnos ezen kamerák ára még elég borsos (25-70e ft), főleg ami vezeték nélküli és forgatható is. De addig nem pusztulok meg, míg nem lesz egy ilyenem! :)

- Továbbá van a kezelőfelületében fájlkezelő és torrent kliens is.

Hasznos cuccok:
- Magyar nyelvü használati utasítás PDF formátumban itt:
http://download.synology.com/download/ds/userguide/Syno_UsersGuide_NAServer_hun.pdf
- Kezelőfelület (DSM -Disk Station Managger) kipróbálása:
http://demo.synology.com:5000/
felhasználó: Administrator (felső pötty)
Jelszó: Synology (majd belép gomb)
- DS209 technikai leírása ami a hardverre vonatkozik, tehát memória processzor stb. angol nyelven:
http://www.synology.com/enu/products/DS209/spec.php
- DSM azaz a szoftver -kezelőfelület és szolgáltatások bemutatása magyar nyelven:
http://synology.hu/?oldal=dsm
- Forgalmazó leírása a termékről:
http://lejatszo.hu/?oldal=webshop&termid=552&termnev=Synology-DS209-Disk-Station-2-lemezes-NAS-%28halozati-merevlemez%29-adatlap-vasarlas
- Fórum a NAS-okról a angol nyelven, hivatalos oldal, eléggé pörög, javallt.
http://forum.synology.com/enu/
- A forgalmazónak is van fóruma, betekintést enged, de diszkriminálja azokat a felhasználókat akik nem tőlük vásároltak közvetlenül. Mondjuk már lezárták, de kb ilyen feltételekkel lehet beírni. Én nem tőlük vásároltam, mert amikor megrendeltem, 2 hónapja még 5e volt a differencia a lejatszo.hu és a szamitogepalkatreszbolt.hu árai között. Mára ez csökkent. 5e-et nekem nem ért a support, mert a hivatalos oldalon választ lehet kapni mindenre. Bár az angol nyelvü. Érdemes megnézni az argep.hu-n is az árakat. Lassan kifutó termék lesz.
- Fórum a NAS-okról magyar nyelven (ide is csak azok tudnak beírni, akik a lejatszo.hu-ról vásároltak/vásátolnak és van „Regisztrációs kátyátjuk” a termékhez (kis színes kártya kóddal) annyira gááz):
http://synology.hu/forum

Installálás
Na ezzel nagyot szívtam, mert nem sikerült az istennek sem formáznia az új lemezt. A hiba ott volt, hogy az egy darab merevlemezemet oda tettem be, ahova a leírás mutatja, alulra. Kép is van róla az előző bejegyzésben. Oda is írtam, hogy a felsőbe tegye az, aki csak egy lemezzel használja. Utána már sikerült a telepítés. De az ismerősöm javaslatára úgy csináltam, hogy a NAS-t összekötöttem közvetlenül a PC-vel és úgy telepítettem. Miután kész volt, a kezelőfelületen kikerestem a MAC címét (AB-25-89-CD-C0-58) a routeren megadtam, hogy mi legyen az IP címe (192.168.1.209) a NAS-nak azaz a "AB-25-89-CD-C0-58" MAC című eszköznek. A NAS-on pedig beállítottam, hogy "Hálózati konfiguráció automatikus lekérdezése (DHCP)"-legyen. Így a routeren keresztül elérhetővé vált a PC-től a NAS. A Synology Assistant kliens program jelezte, hogy látja a hálózaton a NAS-t. Innentől kezdve a finombeállítások következtek a NAS kezelőfelületén.

Használatról pár szót:
Amiket leírtam nagyon jól hangzanak, olyan, mintha még fizettek is volna, hogy csináljak reklámot neki, sajnos nem így van és sajnos nem is minden fenékig tejfel. Ami a fő bajom vele, hogy lassúcska. A másolás rá/róla lehetne gyorsabb. A galéria nagyon kafa, de ha felmásolom a képeket a beméretezése és a galéria elkészítése sem mondható gyorsnak. A 2.2-es verziót használom jelenleg, nemrég adták ki a 2.3-as kezelőfelületet, mely szolgáltatásain sokat javítottak. Állítólag a képek átméretezését meg lehet úgy oldani, hogy a hálózaton lévő egyik gép végzi egy kliensprogram (assistant) segítségével az átméretezést és a kész képeket túrja csak fel a NAS-ra. Ezzel a feladat oroszlán részét leveszi a NAS válláról.
A 2.3-ast jó lenne feltenni, de valahogy óckodok tőle, meg most megy minden szépen, ha megbolygatnám, akkor lehetne megint izzadni, hogy mi miért nem megy. Van felmásolva vagy 50giga családi fotó a belső vinyójára. Na azt felmásolni hálózaton keresztül az új kliens programmal sem egy kis vállalkozás. Ha meg rajtahagyom a képeket és a NAS-ra bízom, az 3 hétig nyammogna rajta, közben erre menne az amúgy is kicsi erőforrása. Sajnos mindenképpen újra indexeli a képeket az új fotógaléria motorja, fórumokon írták. Jelenleg nem fontos az átállás a 2.3-ra nekem. A Zenelejátszóján sokat javítottak, de azt meg kb. sose használom. Meg megvárok még egy frissítést, az első kiadások sose tökéletesek.
Lassúcska. Feltettem egy worldpress-blog motort. Semmi tartalom nincs, de nekem lassúnak tűnik a blog. Arrol nem is beszélve, hogy ha többen néznék az oldalt, akkor nyilván még lassabb. Ezért ezt a modellt annak ajánlom igazán, aki ilyen családi központot akar kialakítani, arra nagyon jó! Komolyabb webes alkalmazások futtatására alkalmas, de ne várjunk csodát. Nah ez meg úgy hangzik, mintha mindenkinek a kedvét el akarnám venni. Pedig nem, csak fontosnak tartottam kiegyensúlyozni az áradozásomat :) 

Üdv.

A bejegyzés trackback címe:

https://unboxing.blog.hu/api/trackback/id/tr431865551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása